De mol

De mol

UitzichtMollen worden ongeveer  13 à 20 cm lang en 60 à 140 gram zwaar. Een mannetje is groter dan het vrouwtje. De mol is niet blind, maar ziet zeer slecht. De ogen van de mol even groot als speldenknopjes en ze zijn half verstopt in zijn vacht. Ook de oortjes zitten verscholen in zijn vacht. Hij hoort heel goed.

De ondergrondse dieren dragen een prachtig vuil- en waterafstotend fluweelachtig jasje. De haren van de mol zijn in alle richtingen geplaatst. Hierdoor kan de mol net zo snel achteruit als vooruit bewegen. Dit heeft veel voordelen bij het graven van zijn gangen.

Mollen kunnen goed ruiken en tasten. Ze voelen het verschil in vochtgehalte en temperatuur zelfs aan. De roze, slurfachtige neus van de mol, zegt hem precies waar er voedsel is en wanneer er een vijand in de buurt is. Op zijn neus en staart zitten tastzenuwen.Hij heeft ook  zeer gevoelige snorharen.

Mollen zijn ook heel gespierd. Hij heeft 2x meer rode bloedcellen dan een topsporter, hierdoor wordt zuurstof snel door het lichaam gevoerd. De goed gespierde voorpoten van de mol zijn grote graafhanden met scherpe nagels. Dit zorgt er voor dat de mol zijn werk razendsnel kan doen.

Wat eet een mol?

De mol eet vooral regenwormen en andere grondinsecten die hij tegenkomt  in zijn gangen. Onder andere keverlarven,duizendpoten en naaktslakken staan op zijn menu. Soms eet hij ook een kikker. Hij eet 40 à 50 gram per dag, want hij werkt hard. Hij kan maar een paar uur zonder voedsel. Hij legt een voedselvoorraad aan in het najaar en de winter.

Waar leeft de mol?

Hij graaft gangen in niet te zanderige, niet de vochtige en te stenige grond. De grond mag niet te zuur zijn, anders zijn er geen regenwormen. Regenwormen zijn het belangrijkste op zijn menu.

Wie zijn de vijanden van de mol?

Zijn soortgenoten zijn zijn vijanden onder de grond. Boven de grond zijn uilen, reigers, buizerds, ooievaars, vossen, hermelijnen, wezels, honden en katten zijn vijanden.

Ook de mens juaagt op de mol, omdat hij de tuinen ontsierd. Zijn vacht wordt gebruikt in kleding.

Ga naar deze site en je komt nog meer te weten over de mol.