Leven onder de grond

Het leven begon onder de grond.


'De oorsprong van het leven ligt onder de grond'

09/12/13 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29  Bron:Knack nieuws

Volgens geofysisch onderzoek in 2013 zijn de eerste levensvormen ontstaan in holten in onderaardse rotsen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eerste leven op aarde mogelijk diep onder de grond is ontstaan. Dat schrijft het Britse dagblad The Independent.

Recent hebben geofysici waterstofetende bacteriën ontdekt op 5 kilometer onder het aardoppervlak. Uit onderzoek blijkt dat die micro-organismen daar al miljoenen of zelfs miljarden jaren voorkomen, geïsoleerd van de rest van het leven op aarde.

Hoewel zulke bacteriën in de hele wereld worden aangetroffen, zijn ze overal met elkaar verwant. Geofysici hebben de DNA-sequenties van bacteriën uit rotsholten in Europa, Japan, Noord-Amerika en Zuid-Afrika vergeleken en ze stelden vast dat ze voor 97 procent identiek zijn.


Tussen de rotsen

Uit die mondiale genetische verwantschap kunnen geleerden afleiden dat de bacteriën wellicht zijn geëvolueerd uit een gemeenschappelijke voorouder die ongeveer 3,5 miljard jaar geleden heeft geleefd. In die periode wordt het ontstaan van het leven gesitueerd.

Steeds meer geofysici denken dat het eerste leven op aarde is ontstaan in met water gevulde holtes tussen ondergrondse rotsen. Dat onderaardse leven zou zijn energie hebben gehaald uit waterstof en methaan, dat bij hoge temperaturen wordt geproduceerd in bepaalde soorten rotsen.

Leven op Mars

De bacteriën gebruiken waterstof als energiebron en methaan als bron voor koolstof. Volgens geofysici kunnen ze temperaturen tot 120 graden verdragen. De manier waarop de bacteriën standhouden in extreme leefomstandigheden kan wetenschappers ook helpen in hun zoektocht naar leven op Mars. (YD)

Oersoep

Traditioneel verklaren geleerden het ontstaan van het leven aan de hand van een experiment uit 1953. De Amerikaanse biochemici Harold Urey en Stanley Miller toonden toen aan dat uit een oersoep van chemicaliën complexe aminozuren kunnen ontstaan, mits ze aan elektrische ontladingen worden blootgesteld.

Geleerden hebben sindsdien gewezen op een paar gaten in die theorie. Zo stond onze planeet 3,5 miljard jaar geleden bloot aan een veel hogere ultraviolette straling. Die zou complexe biologische moleculen hebben vernietigd bij een eerste aanraking met zonlicht. Bovendien zouden asteroïdeninslagen elke levensvorm op aarde hebben uitgeroeid, voordat het de kans had gekregen om zichzelf verder te ontwikkelen.

In Peking wonen 2 miljoen mensen onder de grond

Gepubliceerd: 17 april 2013 14:11

Vanwege de torenhoge huizenprijzen hebben naar verluidt ongeveer twee miljoen arbeiders in Peking hun toevlucht gezocht in oude schuilkelders. Dat is zo'n tien procent van de twintig miljoen inwoners van Peking.

Peking kent duizenden oude schuilkelders van ongeveer dertig vierkante meter die stammen uit de tijd van de Koude Oorlog. In de jaren 90 zijn de ruimtes vrijgegeven voor publiek gebruik en sinds eind jaren 90 zijn het vooral migranten die van deze kelders gebruikmaken.

De groep migranten die de kelders bewoont zijn voornamelijk obers, serveersters, verkopers, bouwvakkers, koks, koeriers, schoonmakers en
bewakers. Inmiddels is hun aantal opgelopen tot ongeveer twee miljoen, meldt de financiële nieuwssite Quartz.

Huisvestingsprobleem

De keuze om in deze kelders te gaan wonen markeert het huisvestingsprobleem in de Chinese grote steden. De kelders, die meestal één of twee verdiepingen
onder de grond liggen, zijn goedkoop en liggen vaak op centrale locaties. Het enige betaalbare alternatief voor deze migranten is een woning in de buitenwijken van de stad.

Deze zijn echter slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Veel van de bewoners hebben meerdere banen in de binnenstad en kunnen zich geen lange
reistijd veroorloven, aldus professor Annette M. Kim van het Massachussetts Institute of Technology, die onderzoek deed naar deze vorm van wonen.

Op basis van meer dan 600 online advertenties voor deze kelders hebben Kim en haar team uitgerekend dat de gemiddelde huur zo'n 64 dollar per maand
bedraagt. De gemiddelde huur voor een appartement in de binnenstad ligt volgens The New York Times op meer dan 450 dollar per maand.

Veiligheid

Het leven in de onderaardse kelders is niet zonder gevaar. Er is nauwelijks zonlicht en frisse lucht en bovendien is het zeer brandgevaarlijk.
Verwarmingsapparatuur en kookplaten kunnen makkelijk voor brand zorgen in de kleine kamers en gangenstelsels.

Op de muren hangen overal bordjes die wijzen op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging. Ook worden er regelmatig veiligheidsinspecties uitgevoerd.

Overheidsbeleid

De overheid is zich bewust van deze grote groep 'muizenmensen'. Al in 2010 werden de vergunningen opgeschort voor de verhuur van deze ruimtes.
Daarnaast heeft de overheid een plan om binnen drie jaar alle ondergrondse bewoners uit huis te plaatsen.

Volgens professor Kim blijkt hieruit dat de overheid geen idee heeft hoe groot de groep onderaardse bewoners daadwerkelijk is. Het zal volgens haar nog wel even duren voordat het plan ten uitvoer zal worden gebracht.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin